Do we have a connection

Ik ben naast ondernemer ook vrijwilliger bij New Dutch Connection en heb daar dit jaar een workshop gegeven aan de coaches, hoe je contact kunt maken met vluchtelingen jongeren. Nu heeft New Dutch Connections de appeltjes van Oranje gewonnen waarvan Koningin Maxima de beschermvrouwe van is. Voor die gelegenheid kwam ze vorige week op werkbezoek en is mij gevraagd om een co-creatie te leiden met bedrijven om een aandeel te verwerven voor de toekomstacademie. Samen met nog een paar collega-trainers hadden we voorbespreking bij de Baak in Driebergen. Het was een hele happening en wat gaaf om daaraan deel te nemen. Spannend en een beetje uit balans heb ik een inspirerende sessie gegeven en vol met energie terug naar huis keek ik terug op een bijzondere dag!

In het verlengde van het traject van de jongeren was er ter afsluiting vorige week een toekomstdiner. Daar pitchen de jongeren wat hun droom is en maken we contact met de aanwezige in de zaal die uitgenodigd waren. Wat ik heel mooi vind is dat de pitch kracht wordt bijgezet door een filmpje en ondanks het gebrekkig Nederlands kunnen zij zich heel goed verwoorden en presenteren. Dat is toch een knap staaltje Sales. Verbinding, connectie maken met je audience om je doel te halen. Dat is wat wij als salesmannen, salesvrouwen toch ook doen? Connectie, verbinding maken met je gesprekspartner, doelgroep om tot zaken te komen. Toch valt het mij op dat vele nog steeds vanuit product praten en niet vanuit klant(beleving). En dat maakt niet uit of het om een keihard product gaat of een goed gesprek met een goede vriend. Wanneer gaan we onbevooroordeeld het gesprek in? En vullen we toch in voor de ander wat die nodig heeft? Het lijkt alsof we teveel vanuit het hoofd praten in plaats vanuit je hart. Zoals een vluchtelingen jongeren, zij praten vanuit het hart en met hulp kunnen zij de verbinding maken. Zien nog geen onmogelijkheden of iets kans van slagen heeft omdat de focus, de stip op de horizon begint vanuit de droom.  Nu zal de stip op de horizon voor sales je target zijn of voor de ondernemer je omzet om je doelstelling te halen. Toch ontstaat je focus uit je droom waarom je bent gaan ondernemen of ben je druk met het closen van deals om daar te komen waar je wil komen. Als je je focus, je stip op de horizon meeneemt in het verbinden met je gesprekspartner is het moeilijk om niet vanuit product te praten in plaats vanuit klantbeleving. Toch als je nadenkt in het waarom, hoe, wat (de golden cirkels van Simon Sinek) komt daar je stip op de horizon naar voren en maak je connectie.

Wil jij dat ook? Kijk dan eens  op www.vitamineondernemen.nl en laten we samen de connectie maken met jouw droom en omzetten naar reality!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.