Onorthodox trainen

Onorthodox trainen.

Na mijn laatste blog kreeg ik de vraag: wat is onorthodox trainen? Onorthodox  vertaald in het woordenboek: 1) Liberaal 2) Niet volgens geloofsvoorschriften 3) Niet volgens de leer 4) Niet zuiver in de leer 5) Onzuiver 6) Onrechtzinnig.

Ik heb namelijk van mijn trainer leergang tot coach een boekje gehad : onorthodoxe interventies bij coachen. Het ging in grote lijnen om het loslaten en coachen in het hier en nu. Wat ligt er voor je en daar werk je mee.  Grotendeels hanteer ik dit gegeven in mijn trainingen en dus ook in mijn sparringsessies. Het werkt net als Boedha, je ontvangt en geeft het weer terug. En wat ik eigenlijk bewerkstellig is dat de training of sparring op maat wordt gegeven omdat jij degene bent die het uiteindelijk moet doen of zelfs sterker nog: jij hebt alle informatie bij je om je verder te helpen.  En door onorthodox te trainen geef ik je wat je nodig hebt om verder te komen dan wel te groeien in je ontwikkeling. Maar wat ik eigenlijk ook bedoel met onorthodox trainen, is niet standaard trainen. De betekenis volgens punt 3: niet volgens de leer. Natuurlijk zit er een proces in het trainingsprogramma, en ik vind het juist belangrijk om datgene aan te reiken wat zich voordoet binnen de training en even af te wijken van het proces. Maar wat ik nog leuker vind is de training zo maken en doen dat je niet alles volgens het geijkte proces doet, maar juist in actie komen en ervaren waardoor de training nog meer inhoud krijgt. Het zou dus maar zo kunnen zijn dat je met het team op de kleurenmat staat om zo te oefenen hoe iemand reageert vanuit zijn drijfveer of juist te ervaren hoe iemand kan reageren vanuit de drijfveer die jij niet bezit. Nu lijkt het net alsof ik trainingen geef en het een zooitje wordt. Dat is zeker niet aan de orde. Ik heb de overtuiging dat trainen niet zit in een powerpointpresentatie en een werkboek verspreiden. Het geeft naar mijn mening nog meer inhoud door wat extra te doen en misschien zelfs wel zo dat je je trainees uit hun comfortzone haalt om de stap naar ontwikkeling en groei te maken.

 

En zo gebeurde het vandaag, dat ik een trainee had voor een salestraining en deze training hebben we halverwege onderbroken omdat de nood bij mijn trainee hoog was dat hij nog geen omzet had gemaakt. We hebben samen een plan “ingekleurd” voor de komende week om de ervaring op te doen van de opgedane kennis van de salestraining. Breng het nu in praktijk en volgende week gaan we verder met de training met de business cases die je hebt verworven in die week. Dat vind ik toch echt een staaltje onorthodox trainen.

 

Wat zou voor jou de ideale niet standaard training zijn?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.