Reputatiemanagement

De afgelopen weken heb ik het nieuws rondom Griekenland met veel belangstelling gevolgd. Het grappige is dat bij de koffieautomaat de gesprekken ook over Griekenland gaan en de meningen zijn net zo verdeeld als in het parlement, Eurogroep en de regering! Wat heeft Griekenland nu te maken met Sales zou je denken?

Nog een fragment en dan wordt het duidelijk. Ik heb Zwarte Zwanen gekeken op NPO2, het ging over de pensioenen en het vertrouwen van de burgers. De geheimhouding van de pensioenbedrijven en het kwam er eigenlijk op neer; wat en wie gaat er over het pensioen en hebben we straks nog wel pensioen? Daar spraken ze over reputatiemanagement. In een fragment zag je hoe medewerkers getraind werden om het vertrouwen van hun klanten terug te krijgen door middel van reputatiemanagement.  In mijn ogen ben je het vertrouwen kwijt en daardoor de verbinding met je markt/doelgroep. Naar mijn mening kun je dan weinig salesaktiviteiten ontplooien.

 

En dat zijn nu precies de overeenkomsten tussen Griekenland en reputatiemanagement. Het vertrouwen is weg; bij de Griekse bevolking en Europa. Toch zullen ze het intern moeten gaan verkopen om tot het resultaat te komen. Namelijk Griekenland in de Eurozone houden en steun verlenen. Premier Rutten moet het verkopen aan de tweede kamer, want het is al aan hem verkocht door het akkoord wat er is gesloten. Misschien is het wat kort door de bocht, maar het vertrouwen in Griekenland is volgens mij ver te zoeken. Ik ben toch benieuwd welke vorm van reputatiemanagement premier Rutten gaat inzetten om toestemming te krijgen voor het gesloten akkoord.

 

Eigenlijk is reputatiemanagement een nieuwe vorm van sales, een relatiebeheertool om resultaten te behouden dan wel nieuwe resultaten binnen te halen. Misschien stoot ik nu een professor voor zijn hoofd omdat hij een gedegen onderzoek heeft gedaan om reputatiemanagement te ontwikkelen. Maar kom op, reputatiemanagement gaat om het aansluiten bij je markt om zo het vertrouwen weer terug te krijgen van je klanten! Ik mis alleen de klantbeleving in deze vorm omdat het aansluiten bij de markt (met reputatiemanagement) meer behelst dan alleen maar goed communiceren. Luisteren is een nog veel belangrijker onderdeel om de informatie uit de markt te halen en wat maakt dat je echt de klantbeleving kan verbinden aan jouw sales. Nu wordt er nog steeds vanuit product gepraat en niet vanuit de klantwaarde. En de klanten zorgen voor je bestaansrecht. Het blijft een mooi proces om te volgen en de ontwikkelingen te zien.

 

Wat ga jij inzetten;  Reputatiemanagement of Sales en je klant helpen? Ik ga eerst van de zomer genieten en na de vakantie ga ik weer verder met Sales; de Salesmiddagen van het Ondernemershuis en nog meer leuke projecten om bedrijven te helpen.

 

Fijne zomer!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.